English version
 
 
Srijeda, 22.09.2021.
Broj posjeta: 4652787
  Novosti | Tenderi-Konkursi-Ugovori-Odluke | Dokumenti | Organizacija | Direktor | List "Montenegro šume" | Info/Vodič | Foto/Video | Linkovi | Kontakt
Slika dana

Pretraga
 Vijesti
 Tenderi i dokumenti


 

Novosti opširnije

09.07.2021. / SAOPŠTENJE ZA JAVNOST (Foto)

Povodom teksta objavljenog u ND „Vijesti“ od 08.07.2021. godine, rubrika Crna Gora, pod naslovom „Nema sječe bez odobrenja države“, a u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, Uprava za šume Crne Gore daje sljedeće:
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Uprava za šume, u skladu sa Zakonom o šumama, svake godine planira određene količine drveta, kojima se obezbjeđuje stanovništvo u ruralnim područjima na prostoru cijele Crne Gore, u vidu ogrjeva ili tehničke građe u količini do 10 mł po domaćinstvu. Ta praksa, koja je zakonski regulisana, svakako je nastavljena i ove godine, sa određenim zakašnjenjem, obzirom da zbog kašnjenja usvajanja budžeta ni godišnji Program gazdovanja šumama za 2021. godinu nije mogao biti usvojen, a samim tim ni planirane aktivnosti realizovane.

Nakon usvajanja budžeta, otpočelo se sa redovnim aktivnostima, među kojima je svakako i prijem zahtjeva stanovnika sa ruralnog područja za sječu tehničke građe ili ogrjeva iz šuma u državnoj svojini, koje Uprava za šume treba da odobri. Kako bi javnost bila obavještena o ovim aktivnostima, prethodnih godina trudili smo se da kroz različite oblike informisanja informišemo javnost o procedurama koje je potrebno ispoštovati za realizaciju istih. U vezi sa tim, i područna jedinica Podgorica je svake godine isticala obavještenja za stanovništvo u ruralnim područjima o ovim aktivnostima u svim lugarskim reonima, međutim nesavjesni građani, iz njima poznatih razloga su ta obavještenja uklanjali. To je inače praksa koju nastojimo da sprovedemo u svim područnim jedinicama, ali nažalost veoma često smo svjedočili uklanjanju tih obavještenja. Ono što nas raduje jeste činjenica da su ove godine mještani iz područja Kučkih korita konačno imali priliku da ugledaju obavještenje i nadamo se da će se takva praksa nastaviti i ubuduće.

Kada je u pitanju stanje šuma na području Kučkih korita i problem šumokradica, svakako da je Uprava za šume svjesna tog problema i čini sve što je u njenoj nadležnosti i u skladu sa sopstvenim mogućnostima da taj problem spriječi i riješi. Međutim, u rješavanju ovakvih problema neophodna je i neizostavna i intenzivnija kontrola, nadzor i reakcija kako inspekcije, tako i policije, sudstva i tužilaštva, jer jedino u zajedničkoj saradnji možemo riješiti ovakve probleme.

Nažalost, Uprava za šume suočena je sa velikim dugogodišnjim problemom nedostatka stučne radne snage, a u prvom redu šumarskih inženjera i lugara, zbog čega je nemoguće svakodnevno iskontrolisati stanje u svim reonima. Iako imamo želju i potrebu da zaposlimo nove lugare, ograničeni smo budžetom i kadrovskom politikom i planom, zbog čega trpimo ogromne posljedice. Konkretno, u područnoj jedinici Podgorica u prethodnom periodu kolektiv je osnažen sa još jednim lugarom, zbog čega očekujemo da će se stanje u narednom periodu značajno popraviti. Pitanje nedostatka lugara, kao i bolje opremljenosti istih, u smislu goriva, vozila i slično, svakako zahtjeva širu pažnju i djelovanje većih instanci od Uprave za šume, jer da bismo zaštitili naše šume neophodna su prvenstveno veća finasijska sredstva i brojnija stručna radna snaga adekvatno opremljena, koji su deficitarni godinama u nazad. Suočavajući se sa ovim hroničnim problemima, Uprava za šume ipak nastoji da sa raspoloživim ljudskim i finansijskim resursima pokrije sve reone u mjeri u kojoj je to moguće.

Ono što je sigurno je da ćemo u okviru naših nadležnosti u budućem periodu intenzivirati nadzor i kontrolu lugarskih reona koliko budemo u mogućnosti, a nadamo se uz intenzivniju reakciju šumarske inspekcije i policije da ćemo procesuirati sve bespravne sječe i njihov broj smanjiti na minimum. Na osnovu redovnih izvještaja područnih jedinica sa terena svakako ćemo sagledati situaciju i u Kučkim koritima kada je riječ o potrebi pošumljavanja i saniranja posljedica, kako bismo istu uvrstili u planove i realizovali u narednom periodu.

Uprava za šume Crne Gore


 

 

Novosti

20.09.2021.
UGOVORI O IZRADI PROGRAMA GAZDOVANJA ŠUMAMA ZA GAZDINSKE JEDINICE PO PODRUČNIM JEDINICAMA

Zaključen između:

1) UPRAVA ZA ŠUME, koju zastupa direktor, Branko Janković - NARUČILAC.

2) AD "INSTITUT ZA ŠUMARSTVO" - Podgorica i DOO "TAXUS FOREST PROJECT"- Pljevlja, koju zastupaju izvršni direktori, Slaviša Lučić i Ilija Krejović - PONUĐAČ.


09.09.2021.
Odluka o dodjeli prava na komercijalno korišćenje nedrvnih šumskih proizvoda u šumama i na šumskom zemljištu u državnoj svojini za 2021. godinu (PRILOG)

Dodjeljuje se pravo na komercijalno korišćenje nedrvnih šumskih proizvoda (cvjetovi, sjeme, plodovi, smola, četine, lišće šumskog drveća i grmlje, trava, mahovina, paprat, šušanj, treset i humus, ljekovito, aromatično i jestivo bilje, šumsko voće i gljive) u šumama i na šumskom zemljištu u državnoj svojini za 2021. godinu pravnim licima, registrovanim za otkup nedrvnih šumskih proizvoda u Centralnom registru privrednih subjekata, koji su se prijavili na javni oglas, koji je raspisala Uprava za šume.


08.09.2021.
REAGOVANJE (Foto)Povodom saopštenja mještana sela Vidre, objavljenog u brojnim medijima, kao i email-a Fondacije Banka hrane Crne Gore, proslijeđenog brojnim adresama, a sada i najnovijeg i svakako najupečatljivijeg saopštenja gospodina Mitrovića iz NVO „Breznica“, a sve u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, zbog netačnih tvrdnji kako potpisnika pomenutog saopštenja, tako i neumjesnih komentara gospodina Mitrovića u vezi sječe šuma na brdu Gosteč, Uprava za šume Crne Gore, Područna jedinica Pljevlja, kako je i najavila, daje sljedeće reagovanje.

01.09.2021.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Napadnut još jedan šumar01.09.2021.
REAGOVANJE


Povodom saopštenja mještana sela Vidre, objavljenog u brojnim medijima, kao i email-a Fondacije Banka hrane Crne Gore, proslijeđenog brojnim adresama, a sve u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, zbog netačnih tvrdnji potpisnika pomenutog saopštenja, Uprava za šume Crne Gore, Područna jedinica Pljevlja daje sljedeće reagovanje

--> ARHIVA VIJESTI (od 2008. - do danas)


Uprava za šume 2008.