English version
 
 
Srijeda, 22.09.2021.
Broj posjeta: 4652788
  Novosti | Tenderi-Konkursi-Ugovori-Odluke | Dokumenti | Organizacija | Direktor | List "Montenegro šume" | Info/Vodič | Foto/Video | Linkovi | Kontakt
Slika dana

Pretraga
 Vijesti
 Tenderi i dokumenti


 

Novosti opširnije

01.07.2021. / SAOPŠTENJE ZA JAVNOST - (Prilog)
USVOJEN GODIŠNJI PROGRAM GAZDOVANJA ŠUMAMA ZA 2021. GODINU
Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 01. jula 2021. godine usvojila Godišnji program gazdovanja šumama za 2021. godinu, koji su izradile stručne službe Uprave za šume.

Usvajanje Programa i njegova implementacija imaju, u smislu odredbi Zakona o šumama, zadatak kvantifikovanja mjera na gazdovanju šumama po obimu, vrsti i vremenu izvođenja na godišnjem nivou, shodno planskim dokumentima u šumarstvu, a sve sa ciljem obezbjeđivanja održivog gazdovanja i upravljanja šumskim resursima. Program predstavlja sveobuhvatan plan aktivnosti Uprave za šume, koje se ogledaju prije svega na preduzimanju mjera na: uređivanju, zaštiti i uzgoju šuma, korišćenju šuma, izgradnji i rekonstrukciji šumskih puteva, korišćenju nedrvnih šumskih proizvoda i upravljanju lovištima posebne namjene.

Ovim Programom, šume i šumsko zemljište uživaju posebnu zaštitu, koja se kao važan interes ostvaruje očuvanjem šuma i šumskog zemljišta sa svim njihovim funkcijama, i to kako održivim i multifunkcionalnim gazdovanjem šumama, tako i očuvanjem i unapređenjem biološke i pejzažne raznovrsnosti istih, kao i podizanjem nivoa kvaliteta životne sredine. Smisao donošenja Programa gazdovanja šumama je ostvarivanje osnovnih funkcija šuma, i to kako privredne, tako socijalne i ekološke, uz obavezu da se za realizaciju mjera moraju obezbijediti neophodna finansijska sredstva.

U vezi sa tim, programom su prikazana finansijska sredstva za sprovođenje mjera na gazdovanju šumama po gazdinskim jedinicama i šumskim područjima, po obimu i vrsti radova. Ukupno planirani finansijski prihodi planirani Programom po osnovu gazdovanja šumama, korišćenja nedrvnih šumskih proizvoda i lovišta posebne namjene iznose 7.604.782,90 eura.


Kompletan dokument Programa gazdovanja šumama za 2021. godinu možete preuzeti na sljedećem linku:

---> PROGRAM GAZDOVANJA ŠUMAMA ZA 2021. GODINUUprava za šume Crne Gore


 

 

Novosti

20.09.2021.
UGOVORI O IZRADI PROGRAMA GAZDOVANJA ŠUMAMA ZA GAZDINSKE JEDINICE PO PODRUČNIM JEDINICAMA

Zaključen između:

1) UPRAVA ZA ŠUME, koju zastupa direktor, Branko Janković - NARUČILAC.

2) AD "INSTITUT ZA ŠUMARSTVO" - Podgorica i DOO "TAXUS FOREST PROJECT"- Pljevlja, koju zastupaju izvršni direktori, Slaviša Lučić i Ilija Krejović - PONUĐAČ.


09.09.2021.
Odluka o dodjeli prava na komercijalno korišćenje nedrvnih šumskih proizvoda u šumama i na šumskom zemljištu u državnoj svojini za 2021. godinu (PRILOG)

Dodjeljuje se pravo na komercijalno korišćenje nedrvnih šumskih proizvoda (cvjetovi, sjeme, plodovi, smola, četine, lišće šumskog drveća i grmlje, trava, mahovina, paprat, šušanj, treset i humus, ljekovito, aromatično i jestivo bilje, šumsko voće i gljive) u šumama i na šumskom zemljištu u državnoj svojini za 2021. godinu pravnim licima, registrovanim za otkup nedrvnih šumskih proizvoda u Centralnom registru privrednih subjekata, koji su se prijavili na javni oglas, koji je raspisala Uprava za šume.


08.09.2021.
REAGOVANJE (Foto)Povodom saopštenja mještana sela Vidre, objavljenog u brojnim medijima, kao i email-a Fondacije Banka hrane Crne Gore, proslijeđenog brojnim adresama, a sada i najnovijeg i svakako najupečatljivijeg saopštenja gospodina Mitrovića iz NVO „Breznica“, a sve u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, zbog netačnih tvrdnji kako potpisnika pomenutog saopštenja, tako i neumjesnih komentara gospodina Mitrovića u vezi sječe šuma na brdu Gosteč, Uprava za šume Crne Gore, Područna jedinica Pljevlja, kako je i najavila, daje sljedeće reagovanje.

01.09.2021.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Napadnut još jedan šumar01.09.2021.
REAGOVANJE


Povodom saopštenja mještana sela Vidre, objavljenog u brojnim medijima, kao i email-a Fondacije Banka hrane Crne Gore, proslijeđenog brojnim adresama, a sve u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, zbog netačnih tvrdnji potpisnika pomenutog saopštenja, Uprava za šume Crne Gore, Područna jedinica Pljevlja daje sljedeće reagovanje

--> ARHIVA VIJESTI (od 2008. - do danas)


Uprava za šume 2008.