English version
 
 
Srijeda, 22.09.2021.
Broj posjeta: 4652788
  Novosti | Tenderi-Konkursi-Ugovori-Odluke | Dokumenti | Organizacija | Direktor | List "Montenegro šume" | Info/Vodič | Foto/Video | Linkovi | Kontakt
Slika dana

Pretraga
 Vijesti
 Tenderi i dokumenti


 

Novosti opširnije

17.06.2021. / REAGOVANJE (Foto)

Povodom teksta objavljenog u ND „Vijesti“ od 15.06.2021. godine, rubrika Crna Gora, pod naslovom „Umjesto lingvistike, izađite na teren“, a u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, Uprava za šume Crne Gore daje sljedeće
REAGOVANJE
Nepotrebna nervoza mladih ekologa iz Nikšića, kojima Uprava za šume se nije ni obratila, rezultirala je tekstom koji zaslužuje dublju analizu, ne samo Uprave za šume nego i šireg auditorijuma. Ali obzirom da je riječ o ozbiljnoj državnoj instituciji nećemo se baviti analizom, jer očigledno mladi ne razumiju dobro šta znači suština, stručni pojmovi, leksičke nijanse, a ni drvoprerada, korišćenje šuma i slično, ali za sva objašnjenja i ubuduće Uprava za šume stoji na raspolaganju.
Uprava za šume obratila se medijima koji su prenijeli saopštenje za javnost sa treninga „Održivo gazdovanje šumama i mapiranje adekvatnog odgovora na ilegalne aktivnosti, prvenstveno sječu šuma i šumske požare“, kako bi ispravili netačno interpretirane navode koje su izgovorili učesnici treninga, uvažena profesorica Jelena Lazarević i uvaženi načelnik Direktorata za šumarstvo mr Ranko Kankaraš. Nije nam bila intencija da proizvedemo nervozu mladih ekologa, nego da im pomognemo da javnost upoznaju sa dešavanjima sa treninga koji su oni organizovali i tačno istaknemo šta su učesnici treninga izjavili. Te „leksičke nijanse“ možda su mladima nebitne, ali stručnim ljudima iz šumarstva su i te kako bitne i značajne i dezinformišu one koji nijesu bili u mogućnosti da prisustvuju događaju. No, ne zamjeramo što takve stvari ne poznajete, jer pisanje izvještaja, saopštenja i slično je cijela nauka.
Pogrešno ste protumačili našu dobru namjeru i reagovali burno bez ikakave potrebe, ali to je mladost, jer Uprava za šume nema namjeru da umanjuje značaj ovakvih događaja i naprotiv u nama možete imati samo partnera. Poštujemo Vaše mišljenje kao nevladine organizacije, ali to ne znači da je ono tačno niti smo dužni da ga prihvatimo. Najlakše je misliti i tvrditi, a veoma teško imati konkretne dokaze.
Ovim putem zahvaljujemo mladim ekolozima na svim sugestijama, ali smo mišljenja da je najbolje da svako obavlja svoje poslove. Poznavanje lingvistike, koja Vama izgleda nije jača strana, veoma je značajno kako ne bi dovodilo do ovakvih zabuna i pogrešnih interpretacija. Zbog toga očekujemo u budućem periodu da ćemo graditi „korektan i konkretan poslovni odnos“, na osnovu objektivnog i preciznog izvještavanja, jer u krajnjem iako to ne primjećujete, na istoj smo strani. Ovim reagovanjem Uprava za šume obavještava i mlade ekologe i javnost da zaključuje ovu temu i više neće reagovati na dalje bespotrebno prozivanje.

Uprava za šume Crne Gore


 

 

Novosti

20.09.2021.
UGOVORI O IZRADI PROGRAMA GAZDOVANJA ŠUMAMA ZA GAZDINSKE JEDINICE PO PODRUČNIM JEDINICAMA

Zaključen između:

1) UPRAVA ZA ŠUME, koju zastupa direktor, Branko Janković - NARUČILAC.

2) AD "INSTITUT ZA ŠUMARSTVO" - Podgorica i DOO "TAXUS FOREST PROJECT"- Pljevlja, koju zastupaju izvršni direktori, Slaviša Lučić i Ilija Krejović - PONUĐAČ.


09.09.2021.
Odluka o dodjeli prava na komercijalno korišćenje nedrvnih šumskih proizvoda u šumama i na šumskom zemljištu u državnoj svojini za 2021. godinu (PRILOG)

Dodjeljuje se pravo na komercijalno korišćenje nedrvnih šumskih proizvoda (cvjetovi, sjeme, plodovi, smola, četine, lišće šumskog drveća i grmlje, trava, mahovina, paprat, šušanj, treset i humus, ljekovito, aromatično i jestivo bilje, šumsko voće i gljive) u šumama i na šumskom zemljištu u državnoj svojini za 2021. godinu pravnim licima, registrovanim za otkup nedrvnih šumskih proizvoda u Centralnom registru privrednih subjekata, koji su se prijavili na javni oglas, koji je raspisala Uprava za šume.


08.09.2021.
REAGOVANJE (Foto)Povodom saopštenja mještana sela Vidre, objavljenog u brojnim medijima, kao i email-a Fondacije Banka hrane Crne Gore, proslijeđenog brojnim adresama, a sada i najnovijeg i svakako najupečatljivijeg saopštenja gospodina Mitrovića iz NVO „Breznica“, a sve u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, zbog netačnih tvrdnji kako potpisnika pomenutog saopštenja, tako i neumjesnih komentara gospodina Mitrovića u vezi sječe šuma na brdu Gosteč, Uprava za šume Crne Gore, Područna jedinica Pljevlja, kako je i najavila, daje sljedeće reagovanje.

01.09.2021.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
Napadnut još jedan šumar01.09.2021.
REAGOVANJE


Povodom saopštenja mještana sela Vidre, objavljenog u brojnim medijima, kao i email-a Fondacije Banka hrane Crne Gore, proslijeđenog brojnim adresama, a sve u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti, zbog netačnih tvrdnji potpisnika pomenutog saopštenja, Uprava za šume Crne Gore, Područna jedinica Pljevlja daje sljedeće reagovanje

--> ARHIVA VIJESTI (od 2008. - do danas)


Uprava za šume 2008.